Want your
own Fotopage?








 
Nazrizam's Fotopages

By: Nazrizam Ab Wahab

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 1-May-2008 10:00 Email | Share | Bookmark
Taman Rekreasi Air Panas Sungai Kelah, Sungkai Perak

Sign board TRAP dari jalan besar
Jalan dalam felda
Jalan dalam felda
Jalan dalam felda
Jalan dalam felda
Masjid dalam felda
Papan tanda tunjuk TRAP
Laluan ke TRAP
Entrance TRAP
Entrance TRAP
Tag RM10 dewasa
Parking dalam
Entrance air panas
Kawasan parking dalam
Laluan ke villa
Peta menunjukkan semua tempat dalam TRAP
Masuk ke TRAP
Cafeteria TRAP
Tanda amaran untuk pengunjung
Kolam koi kat cafeteria
Cafeteria
Punca mata air panas
Peringatan pada pengunjung
Laluan refleksiologi
Kolam berbumbung
Suhu air kolam rendam
Hehehe panas jugak
Eleh steady jer...
Sambil baca buku pun boleh gak
Kolam rendam tanpa bumbung
Aik dah masuk separuh badan??
Masih berendam lagi
Suasana di laluan refleksiologi
Kolam rendam yg lain
Tempat rebusan telur
Banyaknyer telur....
Ramainyer orang
Tengah tunggu telur masak
Mcm pertandingan makan telur lak
Rendam lagi
Punca air panas
Toilet untuk mandi dan salin baju
Waterfall buatan yg panas sangat airnya
Berasap-asap airnya
Perasmian
Lagi air panas
Kawasan kolam private
Perendam2 kaki
Klinik Ayuverda
Doktor yang bertugas
Klinik Ayuverda
Tak habis lagi berendam?
Tak habis lagi berendam?
Banyaknyer peluh...
Lagi pool air panas yang lebih besar for berendam
Bestnyer
Dahlah panas, rendam air panas, masakkk
Kolam air panas
Bigger hot spring pool
Sampai malam rupanyer
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kawasan makan di kolam air sejuk
Kawasan makan di kolam air sejuk
Kawasan jualan di kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Kolam air sejuk
Laluan titi
Titi
Tempat jualan tiket
Papan tanda
Perkampungan orang asli
Perkampungan orang asli
Perkampungan orang asli
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Sungai Tesong
Perkampungan orang asli
Perkampungan orang asli
Papan tanda
Signboard
Sungai Tesong
Sungai Tesong
1 Mei, 2008 – Cuti Hari Pekerja….So, we plan to go Felda Sungai Kelah. Dah lama teringin nak gie sana. My sister asyik cerita keseronokan Taman Rekreasi Air Panas (TRAP) and dia dah banyak kali pergi sebab katanya dekat jer. Dia dok kat Puchong. Kitaorang yang kat Shah Alam nie pun tak pernah pergi lagi. So, setelah puas buat research kat internet pasal TRAP ni kitaorang pun buat keputusan untuk pegi sana.

Cadangnya lepas suboh nak bertolak tapi maklumlah, terbangun lewat so dalam kul 7.30 baru bertolak. Singgah TTDI kat Ali Corner’s beli Nasi Lemak Pak Ayob yang best tu. Beli 5 bungkus sebab nak buat bekal makan tengahari sekali.

Perjalanan diteruskan dan kami singgah pulak kat Perhentian Rawang for breakfast and isi minyak. Setelah selesai, perjalanan diteruskan lagi menuju ke TRAP. Kalau dari Shah Alam, kami menggunakan Guthrie Corridor and keluar ke PLUS highway Utara Selatan, and then ambil exit Sungkai. Lepas tol tu ada simpang tiga, ambil kiri menuju TRAP. Actually dari simpang tu pun ada sign board Hot Spring Sg. Kelah, follow jer. Lepas belok kiri tadi, jalan terus hingga jumpa sign board besar Selamat Datang Taman Rekreasi Air Panas Sungai Kelah, 9 km. Follow jer arrow tu, sampailah jumpa mercu tanda TRAP. First of all parking kereta for beli tag masuk dulu. Dewasa RM10 tapi kalau datang by group leh dapat RM8. Kanak2 kitaorang tak pasti sebab kitaorang g berdua jer. Lepas beli tag, bawak kereta masuk parking dalam. Kalau datang awal, banyak parking lagi. Kitaorang sampai dalam kul 9.30 pg. Parking dalam dah nak penuh n bas persiaran dah ader 4 buah. Punyerlah ramai makhluk.

Sebelum buat keputusan masuk, tengok peta dulu untuk tahu apa yg ada kat dalam TRAP. Ooo rupanya ada 2 side. Kolam air panas bukak kul 8 pg. Kolam air sejuk lak kul 10 pg. Sebabkan xcited sgt nak mandi air panas, kitaorang pun buat keputusan main air panas dulu. Wow bestlah tempat ni. Cantik pun cantik. Proper buatannya. Kitaorang pilih kolam air panas kecik yang berbumbung untuk berendam. Suhu air 30-35°C. Mula-mula cecah kaki, mak oi panasnyer….Tapi slowly, masuk terus dalam kolam pun tak per. Berpeluh jugaklah…Macam dalam sauna. Good for our health exactly.


Setelah puas berendam, kitaorang round2 kat sekitar tempat tu. Ada tempat rebus telur. Tapi ramainyer orang merebus. Terlupa lak nak bawak telur sendiri dari rumah. Org lain, bawak sampai 10 papan. Macam nak rebus telur buat kenduri kawin.

Lepas puas mandi air panas, kitaorang g tempat air sejuk pulak. Memang ramai orang. Maklumlah waktu cuti. After 1 hour mandi, kitaorang stop for lunch. Cari pot kat bawah pokok beralaskan kotak, makan nasi lemak Pak Ayob. Lepas makan, rasa mengantuk lah pulok. Z sempat tidur sedas dua. Aku layan termenung jer ler.


Sambung semula mandi air sejuk. Mandi puas2 sebab bukannyer senang nak datang. Lepas tu sambung mandi air panas sekali lagi. Dahlah tengah panas, mandi lagi air panas. Letih tapi seronok. Dalam kul 4, siap-siap mandi and nak balik dah. On the way nak keluar, singgah stall makcik goring pisang. Beli pisang goreng, air bandung and maruku. Borak2 ngan makcik tu, tetiba makcik tu bagi info terkini. Dia kata ramai orang suka pergi mandi kat tempat percuma. Dalam lagi. Apalagi lepas kita orang dengar, terus pusing keta g cari tempat tu.

On the way ke situ, banyak rumah orang asli. Rupanya ada perkampungan orang asli….Akhirnya kitaorang sampai kat kawasan yang dikatakan makcik tu. Ya Allah….Masyaallah…..Cantiknya kawasan ni. Sungai Tesong namanya. Airnya deras. Tak ramai yang mandi sebab ramai yang tak tau ader tempat ni. Kitaorang dah salin baju. Kalau tak, dah lama kitaorang terjun mandi sekali lagi. Kali ni ambik gambar jer. Cantik betul….Lain kali nak datang mandi sini pulaklah. Lepas bergambar, kitaorangpun balik.
Singgah kat hentian Ulu Bernam, buat jamak takhir. Lepas solat kitaorang balik Shah Alam.

P/S : Better mandi air panas dulu diikuti dengan air sejuk. Jangan lupa pakai sun block kalau tak nak sun burned. Lagi satu, bawaklah tikar, bekalan makanan, khemah dan alatan2 berkelah untuk kemudahan.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net